درمان عیوب انکساری چشم به وسیله لیزیک لازک و P.R.K
درمان عيوب انکساري به وسيله ليـزر، شيوه متداولـي در چشم پزشکـي است و امروزه با سه روش ليزيک و لازک و جراحي چشم P.R.K انجام ميشود. شايد از خود بپـرسيد کدام روش انتخاب بهتـري است؟ و کداميک مطمئـنتر خواهد بود؟
براي انتخاب بهتـرين و مناسبتـرين روش ابتدا بايد شـرايط چشم بيمار توسط متخصص چشم پزشکي به دقت معاينه و بررسـي شده و از سطح قرنيه عکسبـرداري شود، چون ميـزان و نوع عيب انکساري، ضخامت، شکل قرنيه و شـرايط بيمار همگـي در انتخاب روش مناسب اثرگذار است. حداقل ضخامت قرنيه براي عمل در ليـزيک مقداري بالاتر از لازک و P.R.K ميباشد و اگر فردي قرنيه نازکـي دارد عمــل P.R.K يا لازک براي او بهتـر است. هميـنطور به افــرادي که داراي خشکـي چشم شديـد و خــراشهاي راجعـه هستند توصيه ميکنيم از روش P.R.K يا لازک استفاده کنند؛ البته به شـرط تأييد توسط چشم پزشک.
فراموش نکنيم تنها بيمارانـي که همه شـرايط لازم را دارا هستند، کانديد مناسبـي براي عملهاي ليـزري محسوب ميشوند.
در عمل P.R.K و لازک سطحيترين لايه روي قرنيه برداشته ميشود؛ در P.R.K اين کار با استفاده از ابزار مخصوص جراحي صورت مي گيـرد. در لازک نيـز اين لايه با استفاده از الکل رقيق شده برداشته ميشود، اما در منطقه کوچکـي به صورت چسبيده باقـي ميماند و يک فلپ بسيار نازک تشکيل ميدهد که پس از تابش پرتـو ليـزر اين فلپ به سـرجاي خود در سطح قرنيه برمـيگردد. در عمل ليـزيک اما با سطحـيترين لايه قرنيه کاري نداريم، بلکه فلپ از کل قرنيه برداشته ميشود. در قديم اين کار به وسيله تيغهاي به نام ميکروکراتوم انجام ميشد اما طي سالهـاي اخيـر با استفاده از سـريعترين دستگاه ليـزر چشم پزشکـي جهان به نام «فمتوسکند» دقت و موفقيت اين عمل بيشتـر شده است.
مزاياي اين روش عبارتند از امکان برداشتـن لايه مورد نظر با دقت بالاتر، ضخامت دلخواه و عوارض کمتـر. تابش پرتو ليـزر در هر سه روش يکسان بوده و تفاوتـي با هم ندارند، فقط زمان عمل در ليـزيک اندکـي طولانـيتر است.